Dobrodošli v Ajdovščini

[ GRB ] Ajdovščina

This composition is also available in English.

Splošni podatki


[ panorama ] Ajdovščina leži ob glavni cesti, ki preko Ljubljane povezuje vso srednjo Evropo s severno Italijo. Večje mesto v bližini je približno 25km proti zahodu oddaljena Nova Gorica. Ajdovščina je upravno središče Vipavske doline in je to vlogo prevzela od bližnjega Vipavskega križa v začetku tega stoletja.

Kljub temu, da Vipavska dolina na jugu meji na kamniti kras, je eno najrodovitnejših področij v Sloveniji. Milo podnebje in rodovitna zemlja omogočata vzgojo vrste kultur, od katerih sta posebno pomembni sadje in vinska trta. Samo mesto obkrožajo polja, na katerih zgodaj poleti dozoreva pšenica in jeseni koruza. Na okoliških gričih je precej vinogradov. Iz njih jeseni vozijo grozdje v vinsko klet v Vipavo.

[ Hubelj ] Skozi mesto teče Hubelj. Kot pravi napis ob glavni cesti je Hubelj reka, čeravno bi človek običajno temu oporekal. Približno tako so mislili tudi prvi postavljalci obcestnih tabel in napisali, da je Hubelj potok. Tabla je v nekaj dneh izginila. Cestarji so tablo vzorno nadomestili z novo, a tudi ta je izginila. Nato so popravili napis in zapisali Reka Hubelj. Ta tabla je preživela in še sedaj zaznamuje mesto, kjer glavna cesta prečka Hubelj.

V resnici je Hubelj hudournik, ki ob dežju na veselj okoliških otrok in grozo njih staršev hudo naraste. Njegov izvir je pomemben vir pitne vode za Ajdovščino in vso Vipavsko dolino ter tudi za ajdovsko živilsko industrijo.


Iz zgodovine

[ stolp ] Prvi pisani viri omenjajo Ajdovščino že v rimskih časih. Utrdba, ki je takrat stala na prostoru današnjega mesta se je imenovala Utrdba ob mrzli reki ali po latinsko Castrum ad Fluvium Frigidum. Mrzla reka, o kateri teče beseda, je seveda Hubelj. Utrdba je imela sedem stolpov, od katerih so trije ohranjeni še dandanes.

Iz tistega časa je znana tudi bitka pri Castrum ad Fluvium Frigidum, v kateri so Rimljani(?) premagali (?) s pomočjo naslednje ajdovske znamenitosti - kraške burje. Le-ta prav v Vipavski dolini brije najbolj močno in neredko doseže tudi hitrost več kot sto kilometrov na uro. Tudi v času bitke je pihala in odpihnila vse puščice namenjene Rimljanom.


Grb

[ grb ] Ajdovski grb je mlajšega izvora, zato pa predstavlja starost naselja. Zeleni valovi v grbu ponazarjajo mrzlo reko Hubelj pod ostanki ruševin rimske utrdbe.

Sestavek je v nastajanju!